Polonezköy Rüya Gibi…
Polonezköy; İstanbul’un Anadolu yakasında Beykoz sırtlarına kurulu şirin bir yer, eski bir Polonya köyü. Polonezköy 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükümet başkanı, daha sonra da Polonyalı sürgünlerin siyasi lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulmuş.
Padişah Abdülmecit’in izniyle 1800’lü yılların ortalarında köye yerleşen göçmenlerin torunları, hala köyde yaşıyor. Ülkelerinin 1842′de işgal edilmesiyle, mücadelelerini yurt dışında sürdürmek isteyen bir grup Polonyalı’nın kurduğu ve adlarını verdikleri tabiat ve yaşam diyarı. Binbir çeşit ağaç ve bitki türüyle gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Bahar ayları Polonezköy’ün canlanışına sahne oluyor. Oksijen içinde yapılan keyifli gezilerin yanı sıra, özel koşu ve bisiklet parkurlarından da faydalanılan Polonezköy, paintball, binicilik, tenis ve golf gibi sporları yapmak için de ideal bir yer. Köyde denize giremeseniz de bahçeleri, kır lokantaları, piknik alanları, şirin otelleri, doğa sporları, dinlenme ve at binme olanaklarıyla huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.
Polonezköy tarihi mekanlarıyla da ünlü. Zofia Rizi Anı Evi İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Polonezköy’un en eski evlerinden biridir. Halkın ziyaretine açık olan Zofia Rizi Anı Evi’nde Polonezköy ve Rizi ailesiyle ilgili fotoğraf ve dokümanlar sergilenmektedir. Zofia Rizi Ani Evi, Zofia Rizi’nin babası Wincenty Ryży tarafından 1881-1883 yıllarında inşa edilmiştir. Rizi ailesinin evi köydeki en gösterişli evlerden biriydi. O dönemin tipik Polonya köy evi mimarîsini sergileyen bu ev, orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir.
Köyü ziyaret eden turistlerce sık sık övülür, yemyeşil bahçesiyle birçok insanı etkiler. Bugün Zofia Rizi Ani evi Polonezköy tarihinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Polonya – Türk ilişkilerinde de dostluğun sembolü olarak anılan bu ev, resmî ziyaretlerde Polonezköy’ünde önemli bir rol aldırmıştır. Türk ve Polonya hükümet temsilcileri Polonezköy’e yapılan resmî ziyaretlerde Zofia Rizi Anı Evi ziyaret etmeyi ihmal etmezler. Zofia Rizi Anı Evi Polonya ve diğer ülkelerden gelen turistleri de misafir etmektedir. Gezilmesi gereken diğer bir mekan da, Czestochova Meryem Ana Kilisesi İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Polonezköy’deki tarihi bir kilisedir. Polonezköy’deki ilk dinsel yapı 1842 yılında inşa edilen Azize Anna kilisesidir. 1894′deki İstanbul depreminde eski küçük kilise’nin yıkılmasının ardından, 1914′de bugünkü Czestochovalı Meryem Ana Mabedi inşa edilmiştir.
Köy havası içinde modern tatil
Polonezköy’de “açık hava bol oksijen” içinde tabiiki de, mangal ve barbekü keyfi yapılır. Mangal ve barbekü yapmak için çevrede bulunan otellerde konaklama yapmasanız bile, restoranlarından ve imkanlarından yararlanabilirsiniz. Etrafınızda çimenlerde otlayan inekler, atlar ortalarda gezen horozlar, gökyüzünde uçuşan kuşlarla köy havası içinde modern bir tatil arayanlara bulunmaz bir fırsat.
Özel Polonya yemekleri
Polonezköy’de tabiiki de yapmanız gereken, enfes Polonya yemeklerinin tadına bakmak olacaktır. “Ponçki” tatlısı, lahanalı mantarlı börek olan “Piroşki”, şaraplı biftek, peynir köftesi, değişik şekillerde yapılmış krepler (özellikle böğürtlenli krep), içecek olarak ise; değişik şarap türleri ve “Wisniak” adı verilen ceviz likörünü ve ev yapımı olan likörlerin tadına bakmalısınız. Eğer, adına festivaller düzenlenen kiraz zamanında orada bulunabilirseniz gönlünüzce, ağaçlardan kiraz yiyebilirsiniz.
Ayrıca Polonezköy’de unutmayacağınız anlardan bir tanesi de, sabah kurulan kahvaltı sofraları olacaktır. Köy peyniri, taze yumurta, yeni sağılmış süt, ev reçeli eşliğinde hazırlanmış bir sabah kahvaltısına hayır diyebilir misiniz? Son bir ayrıntı da; ev reçelleri hakkında olacak; buradan dönerken evinize de bir kavanoz reçel, pekmez ya da bir şişe ev yapımı likör almak iyi bir fikir olur.
Polonezköy’de yemek yemek için bir çok restoran bulabilirsiniz. Bu restoranlar, tasarımları ile buranın doğal ortamını bozmamaya dikkat ediyorlar. Ahşap masalar, çimlere atılmış küçük tabureler, kış aylarında şömine ve sobaların sıcaklığında ev yapımı likörlerinizi yudumlayabileceğiniz bir çok mekan bulabilirsiniz.
Polonezköy’ün en ünlü restoranı, Leonardo Restoran’dır. Bu mekan Dohoda ailesi tarafında işletiliyor. 25 dönümlük bir arazinin üzerine kurulan restoran, Leonardo Dohodo’nun evinin restore edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Burada genel anlamda Polonya yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Neler yapılır?
Polonezköy’de yapabileceğiniz aktiviteler arsında ilk olarak yürüyüş yapmak geliyor. Polonezköy’de ormanların içinden geçen iki tane yürüyüş patikası vardır. Bunlarda bir tanesi, köyün girişinden başlıyor ve beş kilometre boyunca doğa gözlerinize bayram ettiriyor.
Yaz aylarında ise yemyeşil vadilere karşı, çevrede bulunan otellerin havuzlarda serinleyebilirsiniz. Polonezköy, kış aylarını da bambaşka yaşar. Bembeyaz karlar, güzelliklerini bozmadan günlerce yerlerde, ağaçların dallarında kalabilirler. Gördüğünüz kartpostal manzaralarının buralara ait olduğunu düşüncesi kaplar içinizi.
Polonezköy, modern otelleri, restoranları ile modernize edilmiş bir köy havasındadır. Burayı köy havasına sokan tek şey, etrafta gezinen atlar, horozlar, çimlerde otlayan ineklerdir. Polonezköy’de sadece yürüyüş yapmakla kalmazsınız. Burada faytonlarla gezebilir, bisiklete binebilir, tesislerde bulunan havuzlarında yüzebilir, ağaçlardan böğürtlen toplayabilir, festival zamanlarına denk gelirseniz doyasıya eğlenebilirsiniz. Kısacası Polonezköy, keyfinize keyif katabilecek bir yerdir.
POLONEZKÖY NASIL GİDİLİR
Polonezköy;
İstanbul’a 24 km.
Ankara’ya 430 km. mesafededir.
İstanbul’dan ulaşım;
Avrupa yakasından FSM köprüsünden geçip Kavacığı 1 km. geçtikten sonra sola dönüp Acarlar sitesinden sağa dönerek Polonezköy tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Kavacıktan 12 km. sonra Polonezköy’e ulaşıyorsunuz
Polonezköy, İstanbul arası yaklaşık 30 dk. sürmektedir.
Ankara’dan ulaşım;
TEM otoyolu üzerinden İstanbul’a ulaştıktan sonra FSM köprüsü girişinden girip Kavacığa ulaşıyoruz. Kavacığı 1 km. geçtikten sonra sola dönüp Acarlar sitesinden sağa dönerek Polonezköy tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Kavacıktan 12 km. sonra Polonezköy’e
Polonezköy, Ankara arası yaklaşık 7 saat sürmektedir.
Havayolu ile;
Sabiha Gökçen Havaalanı 25 km. uzaklıktadır.
Nerede Kalınır
Hera pansiyon: Adres: Köyiçi Sokak No:9, Polonezköy, İstanbul / Tel: 0216 432 31 83 – 84

Son Yorumlar